Genel kültür bilgilerinin paylaşılacağı, gerekli ya da gereksiz bir sürü şey öğrenebileceğimiz serimizin ilk postuna hoş geldiniz.
Peki bunları biliyor musunuz?
ATEŞ ALMA
Eskiden kibrit yokmuş. Ateş sönünce, ateş küreği ile komşuya gidilir, bir parça ateş alınırmış. Kürekteki ateş sönmesin diye oturup çene çalmazlar, acele ederlermiş. Kısa bir konuşmadan sonra gitmek isteyen kişilere, - Ateş almaya mı geldin? denmesi de işte bu devirden kalmadır.
ATEŞ PAHASI
Kanuni bir gün ava çıkar. Aniden yağmur başlar, padişah ve adamları gördükleri ilk eve sığınır. Ateş karşısında elbiselerini kurutup ısınan padişah;"Şu ateş bin altın eder" der. Evden çıkarken adama bin altın verirler. Ederinden fazla şeylere ateş pahası denilmesi buradan gelmektedir.
PABUCU DAMA ATILDI
Osmanlı'da mesela ayakkabı tamir ettirdiniz ama memnun kalmadınız, bu durumu esnaf heyetine şikayet eder ve haklı bulunursanız size ücreti ödeyip, ayakkabıyı da ibret olsun diye dükkanın damına atarlarmış. Damda ayakkabı gören müşteriler de oraya pek uğramazmış.
ÜSKÜDAR'DA SABAH OLDU
Üsküdar'da Yeni Valide ve Mihrimah Sultan Camii'nin müezzinleri, sabah ezanını erken okurmuş.Amaçları Yıldız Sarayı'ndaki padişaha seslerini duyurup, saray müezzinliğine tayinlerini sağlamak. Beşiktaş'tan ezanı duyan halk, uyuklayanlara;"Uyan hadi, bak Üsküdar'da sabah oldu" dermiş.