Günümüzde genellikle Çin, Japonya, Endonezya, Filipinler, Malezya, Brunei, Singapur, Doğu Timor, Tayland, Laos, Kamboçya, Vietnam, Myanmar (Birmanya), Çin Cumhuriyeti (Tayvan), Bangladeş, Pakistan, Sri Lanka,Kuzey Kore, Güney Kore ve Moğolistan Uzakdoğu ülkeleri kabul edilir.
Sizler için belki adını belki de sesini duymadığınız uzakdoğuya ait harika enstrümanları derledim.
ERHU
Erhu, Çin’in tanınmış yaylı enstrümanıdır. Kökeni 7.-10. yüzyıllar arasında hüküm süren Tang hanedanına uzanan Erhu, o zamanlar esas olarak Çin’in kuzeybatısındaki azınlık milliyetler arasında yaygındı. Erhu Yaklaşık 80 santim uzunluğundaki sap, iki tel, çay bardağı şeklindeki gövde ve at kıllarından yapılan yaydan oluşur. Çalgıcı, sol elinde Erhu, sağ elinde kavisi tutar. Erhu’nun ses ölçüsü, üç oktava ulaşır. Erhu, bazı kişiler tarafından “Çin kemanı” olarak da tanımlanır. Erhu’nun sesi, hüzünlüdür. Bu nedenle daha çok hüzün verici, duygulu ezgiler çalınır.
GUZHENG
Çin'in geleneksel müzik enstrümanıdır.Bizdeki Kanuna benzer.
"Çince karakter olarak, Gu(古)eski çağ anlamına gelmektedir. Zheng (箏) ise iki bölümden oluşmuştur, üst kısımdaki karakterin anlamı bambu, alt kısımdaki karekterin anlamı ise tartışmak, münakaşe etmek anlamına gelmektedir. Çin’deki efsaneye göre 25 yaya sahip olan, zihteri çalan çok meşhur bir müzisyen varmış. Bunun birbirinden yetenekli iki tane oğlu varmış, ikiside zither çalma konusunda çok yetenekli ve başarılılarmış. Usta müzisyen bir gün yaşlandığını ve artık zihterini oğullarından birine devretme vaktinin geldiğini anlamış, fakat hangi oğluna zihteri birkacağını bir türlü karar verememiş. İki oğlu da babasının enstrümanına sahip olmak istiyorlarmış, bu duruma çok üzülen müzisyenin bir gün aklına zihteri ikiye bölmek gelmiş. Biri 12 yaylı diğeri ise 13 yaylı olarak zihteri ikiye bölmüş, ortaya çıkan yeni enstrüman büyük bir şaşkınlık yaratmış, çünkü yeni enstrüman eskisine göre daha yumuşak ve daha güzel bir sese sahipmiş, müzisyen bu yeni alete Zheng adını vermiş."
Fakat ne kadar ilk başta benzetilsede Çin'in geleneksel enstrümanların biri olan guqin ile karıştırılmamalıdır.
GUQİN
Guqin, Çin’in eski yaylı müzik aletidir. Eski çağlarda “Qin” ya da “Yaoqin” olarak da adlandırılan Guqin, uzun geçmişe sahiptir, yaklaşık 3 bin yıl önce hüküm süren Zhou Hanedanı döneminde Çin milletinin ataları tarafından yaratılmıştır. Yapısı nefis, sesi açık olan Guqin’in tonları değişik olur. Eski çağlarda çalgıcılar, Guqin çalmadan önce banyo yaparlar, tütsü yakarlar, sonra bacakları üzerinde oturarak çalmaya başlarlardı.Esk Çin'de akademisyenler ruh yükseltme aracı olarak tercih edilmiştir.Guqin’in gayet güzel bir ifade gücü vardır. Sevinç, nefret, hüzün gibi duyguların yanı sıra doğa güzellikleri de Guqin’le ifade edilebilir. Guqin tek başına ya da bir başka müzik aleti olan Xiao ile birlikte çalınır. Ayrıca eski çağlardaki şarkılara eşlik etmek için de kullanılır. Günümüzdeki Guqin, büyük oranda bazı özel şarkılarda kullanılmakta ve dinleyenleri çok etkilemektedir.
XİAO
Çin'deki en eski müzik enstrümanlarından biridir. Bir çeşit rüzgar enstrümanı. İlk Xiao Han Hanedanlığı döneminde ortaya çıktı ve daha sonra Sichuan ve Gansu İllerindeki Qiang halkı arasında popüler olan Qiangdi olarak adlandırıldı. M.Ö. 1. yüzyılda, Sarı Nehir bölgesinde popüler oldu. Daha sonra, altı delikli bir alet haline getirildi ve bugünün Xiao'su sekiz delik haline geldi.Yapısı flüte benzer.Flütten biraz daha uzundur.Ben Ney'e çok benzettim.
HULUSİ-HULUXİAO
Huluxiao, Çin’deki azınlık milliyetlerin sahip olduğu üflemeli müzik aletidir. Geçmişi, M.Ö 221 öncesinde hüküm süren Ön Qin dönemine uzanır. Bugünkü Huluxia, yapı açısından eski çağdaki benzeri çalgıların özelliklerini korumuştur. Huluxiao’ya, sesinin ipek gibi hafif ve rahat olmasından dolayı, “Hulusi” de denilir. Si, “ipek” demektir Hulusi’nin şekli ve yapısı, diğer müzik aletlerine göre oldukça farklıdır.Bir sukabağı, üç bambu kamışı ve üç metal gaydadan oluşur. Sukabağının boğazında bir ağız açılır. Sukabağı, sesi şiddetlendiren kutu olarak kullanılır. Sukabağının altına üç bambu kamışı sokulur. Ortasındaki en kalın kamış üzerinde yedi ses deliği açılır .Sesi, diğer benzeri çalgılar gibi görece hafif olmasına rağmen yumuşak ve güzeldir.
SHENG
Kamışlı bir ağız organı olan sheng, en eski Çin kamış rüzgar enstrümanlarından biridir. Çok sayıda tarihi kayıt, eski müzikte, imparatorluk sarayında ve mahkeme alayılarında popüler olan sheng'den bahsetti. 1978 yılında Çin’in Hubei eyaletine bağlı Sui ilçesinde bir kral mezarında 2400 yıl öncesine ait baosheng çıkarıldı. Bu, Çin’de şu ana kadar bulunan ilk sheng’di. Sheng’in oluşumu, 3 bin yıl öncesine uzanır. Başlangıçta Çin’in diğer bir müzik aleti paixiao’ye çok benzeyen sheng, ip ya da ahşap parçalarıyla değişik sesli bambu gaydaların birbirlerine bağlanmasıyla oluşurdu. Sonra paixiao’dan ayırt edilmesi için sheng’e bambu kamışları ve bardak şeklindeki Dou’yu eklendi.
PAIXIAO
Pan flüt.Boruların düzenlenmesi, eski yazarlar tarafından efsanevi Fenghuang kuşlarının kanatlarına benzeyen bir şekil oluşturur . Tek kanatlı paixiao , ilk örnekler arasında en yaygın olanı gibi görünmektedir ve daha sonra baskın olan çift kanat şekli (iki uca doğru uzanan borularla) Aynı uzunlukta olan borulardan oluşan paixiao da vardır.Paixiao sadece eski ritüel orkestranın bir üyesi değil, aynı zamanda eğlence topluluklarında ve askeri gruplarda da favori bir enstrümandı.Çin'in müzik geçmişinin önemli bir kalıntısı olarak, eski zamanların işitsel bir hatırlatıcısı olarak yerini aldı.
PIPA
Pipa veya Çin lavtası, geleneksel bir Çin müzik enstrümanı. Gövdesi armut şeklinde ve ahşaptandır. Parmak ile çalınan bu çalgının üzerinde dört veya beş tel bulunur.
BONUS Olarak birbirinden güzel enstrümanları da derledim.İyi dinletiler.
LUI QIN